År 2020

Tisdagscafé i museet

År 2019

År 2018

År 2017

Garbo en spion för allierade?

Var Greta Garbo en spion för allierade under andra världskriget?

Ur " Le Figaro Magazine" från 21.Augusti 2015.

Artikeln " Greta Garbo, Farewell, Manning, Snowden ..... spioner som har förändrat världen”, baserad på boken "Histoire mondiale des SERVICES SECRETS", FÖRLAG: Perrin, 875 sid.

Var Garbo en spion för allierade? Svar ja, enligt reportagen.

Artikeln är en samanfattning av en bok som heter "världshistorien av underrättelsetjänster". Den kom ut 09-2015 i Frankrike. Garbo behandlas i sambandet med andra skådespelare och regissör (John Ford, Eroll Flynn) som var inblandad på olika sätt i spioneri under andra världskriget. Framför allt handlar det om att förhindra att nazisterna tillverka en atombomb.

Enligt  författaren spelade  Garbo en nyckelroll i förberedelsen av en aktion av  engelskan "Special Operations Executive" som stödde motståndsrörelser i hela Europa. Aktionen siktade mot att förstöra / sabotera norska lagret och tillverkningen av tungvatten i Telemarksfjällen som behövdes för att kunna tillverka kärnvapen. Aktionen är känd som Tungvattenaktionen.

Ur Wikipedia:

"Tungvattenaktionen ...  var en sabotageaktion under andra världskriget i Norge då Norsk Hydros elektrolysanläggning för tungt vatten i Vemork vid Rjukan i Telemark sprängdes. Detta gjordes för att hindra Tyskland att få tillgång till tungt vatten, vilket var en nödvändig del i Nazitysklands kärnvapenprogram. Aktionen genomfördes på natten till den 28 februari 1943 av Kompani Linge som sorterade under Norwegian Independent Company No. 1."

Första angreppet (Operation "Gunnerside" med marksoldater hade dock inte den önskade effekten. Därför följde en andra angrep med bombflygplan den 16 november samma året som ledde till en lång driftstopp av anläggningen.

Artikeln går inte för mycket in i detailj när det gäller Garbos förtjänster i föreberedelsen av aktionen. Där står att hon bestämde sig aktivt för att medverka i spioneri  mot nazistiska Tyskland. Det sägs att hon var väl bekant med korteget av Gustav V (som var musik- och konstintresserad) och att hon var med på flera mötestillfälle där tyska fysikern Werner Heisenberg (Nobelpris 1932) mötes med sin danksa "mästare" Niels Bohr (Nobelpris 1922) i Köpenhamn första halvåret 1942. 

(Man skulle ju kunna kolla om detta kan vara sant. Hennes filmkärriär var ju förbi där - "Tvillingarna" hade premiär på nyårsafton 1941). Reste hon till Europa efter tagningen av filmen var avslutat?)

I alla fall var Bohr och Heisenberg hjärnarna bakom en mistänkt tillverkning av A-bomben baserad på tungvatten ut av elektrolysanläggningen i Norge. Enligt författaren av artikeln levererade Garbo detailjer till engelska underrättelsetjänsten baserad på konversationerna mellan Bohr och Heisenberg. Hon berättade att inte bara tyskarna utan även russarna (som var en rejäl nyhet) ville försörja sig med tungvatten från norska Vemork. Blandad med informationer från norksa avdelningen av brittiska MI6 ledde hennes rapporter till sabotageaktionen "Gunnerside" och i följden flygangreppet.

Ulrich Stöhr

År 2016

Den nya sedeln med bild av Garbo är nu utgiven

Nu har den nya sedeln med bild av Garbo kommit ut. Garbosällskapet visar stolt upp de nya sedlarna.

Garbos hårstrå gör hundralappen säkrare.

Garbomuseet hade besök av en reporter från Helsingborgs Dagblad, som nu har skrivit ett reportage om Greta Garbo. Se länken nedan.

Hälsningar / Rune

Filminstitutet och Cinemateket visar Garbo filmer

Från och med den 15 augusti i Malmö, 21 augusti i Stockholm och 30 augusti i Göteborg visar Cinemateket ett antal filmer med Greta Garbo.

Klicka på länken för att komma till Cinemateket.

Se vilka filmer som kommer att visas.

Se även ett inlägg om Greta Garbo staty i Härjedalen.

Nu står Greta Garbo i skogen.

År 2015 ett speciellt år

2015 var det 110 år sedan Greta Gustavsson / Garbo föddes

Den 18:e september 1905 föddes en liten tös på Södersjukhuset i Stockholm. Det firade Garbosällskapet både i Stockholm och i Högsby.


På Garbomuseet i Högsby bjöd man på gratis inträde och dessutom kaffe med tårtbit under den vanliga öppettiden (11 - 15).
På kvällen, från kl 18.00, blev det "mingel med tilltugg", lite information och så kunde man titta på Garbos sista film "Tvillingarna".
Efter filmen blev det tillfälle att fundera lite kring varför Greta Garbo fick dålig kritik för den filmen och faktiskt slutade filma.
I Stockholm inbjöds medlemmarna till Portvaktsstugan i Filmstaden i Solna. Där blev det också kaffe och tårta och trevlig samvaro.
Sammanlagt var det ett 50-tal medlemmar som kom och deltog i "festerna".

Garbosällskapet i Stockholm

Visste du att Katarina Södra Skola har en "Garbo-aula" högst upp i skolan?
Det var i den här skolan Greta Gustafson / Garbo gick sina sju år.
Där har Garbosällskapet ordnat en medlemsträff träff förra året, för alla medlemmar i Stockholmsområdet.
Det var ett blandat program med lite film, utställning av Garbo-saker, föredrag och mycket "mingel".
Flera medlemmar uttryckte förhoppningen att det skulle bli fler träffar och några lovade också att ställa upp och hjälpa till med arrangemangen till nästa träff.

Garbosällskapets ÅRSMÖTE 2015,

Årsmötet 2015 hölls i Garbomuseets lokaler i Högsby den 25:e april.
Vi fick ett intressant föredrag av Birger Svanström, bl.a. om hur utställningen, Garbosällskapet och museet startade. Diskuterades också videoinspelningen av teaterpjäsen "I was Greta Garbo" som snart skall vara färdigbearbetad och som förhoppningsvis ska komma ut på en DVD-skiva under året.
Årsmötet förlöpte i övrigt i vanlig ordning och Garbosällskapet bjöd på "mingelmat" med dryck och kaffe med kaka. Årsmötesprotokollet och vilka som blev invalda i styrelsen ser du i nedan bifogat dokument liksom Verksamhetsberättelsen för år 2014.

Garbomuseet i Högsby

Garbomuseet kan numera presentera saker som har tillhört Greta Garbo personligen. De har inskaffats dels genom inköp och dels som donationer.

Vid den auktion av Greta Garbos tillhörigheter, som hölls i Beverly Hills i USA i dec- 2012, lyckades vi ropa in en post om tre par sommarshorts. Dessa är nu ett fint blickfång på museet tillsammans med den "kjollängdsmarkör" som en av våra medlemmar donerat till oss.
Flera av Garbosällskapets svenska medlemmarna har ropat in olika saker från auktionen. Genom överenskommelser med några av dem så kan vi nu visa deras Garbosaker också.
Vi hade 2015 museet öppet (nästan) alla vardagar ända sen januari. Förhoppning var att vår mycket duktiga guide skulle få vara pigg och frisk så att vi kunde ha öppet ända till mitten av december. Tyvärr blev hon sjuk under hösten och vi söker nu en duktig ersättare till henne.
Vi har haft flera inbokade bussresegrupper, det tycker vi är trevligt och vill gärna ha flera. Känner du till, eller är medlem i någon grupp / förening, så föreslå dem att planera en resa till Garbomuseet.

I närbelägna Oskarshamn finns t.ex. också utställningen om "Döderhultarn", vår världsberömde småländske träsnidare - mycket sevärd!
Det är inte heller långt till Vimmerby och Astrid Lindgrens Näs - Astrids barndomshem. Mycket välbevarat och intressant!

Den nya 100-Kronorssedeln i utställningen!
En utställning hölls på Riksbanken i Stockholm i samband med och efter prisutdelningsceremonin (vinnande förslag till utformningen). När den utställningen avslutades fick vi låna några tavlor på 100-kronors sedeln (med Greta Garbo). Dessa tavlor har vi satt upp i Garbomuseet.

Det blev konstnären Göran Österlund som med sin serie "Kulturresan" vann tävlingen om att få designa sedlarna.
På 20-kr sedeln: Astrid Lindgren, 50-kr sedeln: Evert Taube, 100-kr sedeln: GRETA GARBO, 200-kr sedeln (ny valör): Ingmar Bergman, på 500-kr sedeln: Birgit Nilsson, på 1000-kr sedeln: Dag Hammarsköld. På baksidan av sedlarna finns en landskapsbild från det landskap personerna representerar (Stad för Greta Garbo = Stockholm).

Dela den här sidan